Digitális optimalizáció a szőlészetben

A jelen helyzet, mely globális szinten uralkodik, sok ágazatban felülírja az eddig alkalmazott módszereket, módszertanokat. Egyfajta kényszer, ami arra késztet, hogy elgondolkodjunk, mi is a fontos jövőnk érdekében. Gyors profit, kiszipolyozva a környezetet? Vagy inkább egy hosszútávú gondolkodás, ami biztosítja a fennmaradásunkat? A problémakör egyik legfontosabb területe kétségkívül az agrárium.

“Miről is beszélünk?” - A különböző infrastrukturális válság, infláció, vagy éppen az egyre súlyosabb aszály kellett ahhoz, hogy előtérbe kerüljön a fenntarthatóság, a profitmaximalizálással szemben. A talajaink élővilága folyamatosan pusztul a sokszor „kényszer” szülte műtrágyázás, vegyszerhasználat következtében, melynek következményeit már ma is láthatjuk. A talaj víztartó képessége elenyésző, és a szélsőséges időjárás következtében eső hiányában még a rengeteg ráfordított input anyagok mellett sem képes termővé válni. Ennek következtében szemléletváltásra van szükség a fenntarthatóság jegyében, ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk a talajélet visszapótlásáról sem. Nem elég csökkenteni a növényvédő szerek mennyiségét, szükség van a biom fenntartására, megújulására. A talajélet fenntartása nélkülözhetetlen a termőképesség megőrzésének érdekében. Érdemes odafigyelni például a komposztokban rejlő lehetőségekre, vagy akár a precíziós gazdálkodás eszközeire, mely optimalizálja a felhasznált anyagok mennyiségét a valós szükségletekhez mérten.

A szőlészeteknek is alkalmazkodniuk és folyamatosan megújulniuk kell a hosszú távú fennmaradás érdekében. Az előbbiek támogatására új technológiákat hívhatunk segítségül a digitalizáció révén és olyan átfogó információkat nyerhetünk ki a gyűjtött adatokból, amelyek elengedhetetlenek a jövő gazdálkodói számára. A szőlészetekben felmerülő problémák jelentős részének forrása az információhiány, amit jelentősen mérsékelhetünk, ha valós időben pontos adatokat kapunk az ültetvényünkről az állományba telepített szenzorrendszer mérései alapján.

A WineData rendszer erre kínál megoldást, egy eszközt, mely a szőlészetek, borászatok kezében egy lehetőség a fentiekben leírt problémák enyhítésére. A Winery Datamanagement Kft. által gyártott szőlészeti termeléstámogató rendszer az első rendszerek egyike volt hazánkban, amely a legújabb szenzortechnológiai és internetes megoldásokra építve kívánja megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni a szőlőtermelők mindennapos munkáját.

A rendszer több részből áll, melyek egy-egy szegmenst fednek le a szőlőtermesztésben. A környezetimonitoring-modul automatikusan méri a környezeti paramétereket, melyek elérhetőek szinte bárhonnan és bármikor. Felhőalapú rendszerként akár telefonról vagy számítógépről is használható. Összehasonlíthatóak a különböző szőlőtáblákon mért környezeti adatok, mint például a csapadékmennyiség-eltérések, melyek alapján módosítani lehet a jövőbeli munkaterveket, teszem azt megakadályozva fölösleges kivonulásokat. A rendszer használatával a növényvédelmi beavatkozások egyszerűen tervezhetővé és optimalizálhatóvá válnak.

Különböző riasztások segítségével határértékeket megszabva kaphatnak számukra nélkülözhetetlen visszajelzést a szőlészek, növényorvosok a rendszeren belül, e-mail vagy SMS formájában.

A WineData rendszer másik fontos eleme a gépkövetésmodul, mely nagy pontossággal és valós időben képes megmutatni a különböző gépek helyzetét, azok aktivitását. A munkafolyamatok automatikus felismerésével és nagy pontosságú naplózásával a gazda minden munkavégzésről pontos információt kap. Mindemellett az előbbiek legnagyobb pozitív hozadéka, hogy jelentős adminisztrációs munkától szabadítja meg a felhasználókat.

Összegezve, a WineData rendszer használata révén a gazda akkor is rendelkezik releváns, hatékony, minőségi szőlőtermesztéshez szükséges naprakész információval, ha nem tartózkodik az ültetvényen. A modulok segítenek optimalizálni mind az anyagfelhasználást (műtrágya, permetszer, stb.), mind a munkafolyamatok tervezését ezzel jelentős költségektől megkímélve a gazdaságot, ugyanakkor megvédeni a környezetet is. A fenntarthatóság jegyében elengedhetetlen a hosszú távú, fenntartható gondolkodásmód, melyhez a WineData az optimalizációt nyújtja segítségül.

Felkeltette érdeklődését a WineData rendszer?

WineData by Winery Datamanagement Ltd.

© 2016 - 2019 | WineData belépés | Kapcsolatfelvétel